Rimi

Normunds Baranovskis

Veselīgs bērna uzturs sākas ar vecāku paradumiem. Receptes

24. oktobris, 2019

“Vecāki vēlas, lai bērni ēstu veselīgi un sabalansēti. Lai vēlme piepildītos, arī pieaugušajiem ir jādomā par ēšanas paradumiem. Sākt var ar maziem soļiem – kopīgi izplāno ēdienkarti, kopā iet iepirkties, kā arī gatavo un nobauda rezultātu,” aicina Rimi Bērniem šefpavārs Normunds Baranovskis.

Garšas eksperts Normunds Baranovskis ir sagatavojis gardu, kā arī veselīgu ēdienu receptes visai ģimenei vienai dienai. Vairāki produkti receptēs izmantoti vieni un tie paši, lai iepirkumu saraksts nebūtu pārāk garš un ledusskapī nekas nesabojātos.

BROKASTIS
Riekstu dzēriens (piens), ko gatavo jau iepriekšējā vakarā

Nepieciešams:
150 g Indijas vai lazdu riekstu 
2 l dzeramā ūdens 
1/3 tējk. sāls 
15 gab. dzelteno rozīņu 

Pagatavošana:
Riekstus apgrauzdē cepeškrāsnī. Aplej ar 500 ml ūdens un atstāj uz nakti (apmēram 12 h). No rīta nolej ūdeni. Riekstus liec blendera krūzē, pievieno sāli un saldumam rozīnes. Pielej ūdeni un samal.  Izkās caur marli. Riekstu dzērienu ledusskapī var glabāt līdz 3 dienām.
Ideja! Riekstu vietā var izmantot arī rīsus, auzas, kvinoju vai griķus, kā arī saldināt ar citiem žāvētiem augļiem, piemēram, plūmēm vai datelēm.

Rīsu putra ar “ātro” ievārījumu

Porcija: 2 personām
Pagatavošanas laiks: 10 min.

Nepieciešams:
3 glāzes riekstu vai rīsu piena 
1 glāze rīsu pārslu 
1 glāze saldētu ķiršu 
1 ēdamk. medus 
1/2 tējk. malta kanēļa 
1 tējk. kukurūzas cietes 
3 ēdamk. auksta ūdens 
1 sauja riekstu (sakapātu; pasniegšanai)

Pagatavošana:
Vāri riekstu pienu un pievieno rīsu pārslas. Samazini karstumu un maisot turpini vārīt 5 minūtes. Paralēli gatavo ievārījumu. Katlā sajauc medu, kanēli un saldētus ķiršus. Līdz ko viss ir uzkarsis, pievieno aukstu ūdeni un cieti. Pēc 30 sekundēm viss sāks biezēt, tad arī ievārījums būs gatavs.

PUSDIENAS, kuras var paņemt līdzi uz darbu un skolu vai ēst mājās
Vārītas vistas un rīsu salāti

Porcija: 2 personām
Pagatavošanas laiks: 20 min.

Nepieciešams:
1 vistas fileja (vārīta)
1 ēdamk. grauzdētu sezama sēklu 
100 g novārītu rīsu 
1 gurķis (mazais)
1 sauja zaļo zirnīšu (atsaldētu) 
1/4 gab. baltā redīsa 
1 burkāns 
Mērcei:
1 citrona sula
40 ml olīveļļas 
10 ml sezama eļļas 
Sāls (šķipsniņa) 

Pagatavošana:
Vārīto vistas fileju apviļā sezama sēklās un sagriez. Salātus kārto divos līdzņemšanas traukos vai vienā lielā traukā, lai baudītu pusdienas mājās. Nomizo redīsu un burkānu. Izmantojot asu nazi, sagriez gurķi, burkānu un redīsu plānās strēmelēs.
Liec sagrieztos dārzeņus, zaļos zirnīšus, sezama sēklas, novārītus un atdzesētus rīsus, kā arī vistas fileju traukā un gatavo mērci. Sajauc visas mērcei paredzētās sastāvdaļas un pārlej salātiem. Ja salātus ņem līdzi, mērci ielej atsevišķā traukā un pievieno, pasniedzot salātus.

Šādā veidā vari gatavot arī citus salātus, rīsus aizstājot ar citiem graudaugiem, dārzeņus – ar sezonas saknēm un vistu – ar sieru vai tvaicētu zivi.

VAKARIŅAS
Vistas kabatiņa ar batātēm, gatavota maisā

Porcija: 1 personai
Pagatavošanas laiks: 25 min.

Nepieciešams:
1 vistas fileja
30 g rīvēta mocarellas siera
1/3 gab. sarkanās paprikas 
1 tējk. Dižonas sinepju 
1 saldais kartupelis
1 ēdamk. olīveļļas 
Sāls (šķipsniņa)
Cepamais papīrs

Pagatavošana:
Vistas filejai iegriez no sāna tā, lai izveidojas tāda kā kabata. Sajauc sieru ar sinepēm un pievieno sagrieztas paprikas strēmeles vai kubiciņus. Iepildi to visu vistas filejā. Kabatu aizspraud ar zobu bakstāmo kociņu vai nosien ar striķi.
Sagriez nomizoto batāti plānās strēmelēs un liec pa vidu cepamajam papīram. Pārkaisi ar sāli. Pa virsu liec fileju un visu aplej ar eļļu. Papīru aizloki kā maisu.

Liec cepties 200 grādos jau iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 18–20 minūtes.

Tādā pašā veidā vari gatavot arī zivi vai cita veida gaļu.

Foto: Normunds Baranovskis

Pievienot komentārus

Reģistrēties
Rimi login