Rimi

Olga Ļubina

Rieksti un to vērtīgās uzturvielas. Kad piedāvāt bērniem?

Rieksti ir ļoti vērtīga produktu grupa, ko bieži iesaka iekļaut uzturā, bet kā ir ar bērniem? Kādā vecumā bērniem piedāvāt riekstus? Vai ir kādi nosacījumi? Uz jautājumiem atbild un vairāk stāsta Rimi Bērniem eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina.

Riekstos ir augsts šķiedrvielu daudzums, tie ir bagāti ar olbaltumvielām. Rieksti satur vairāk nekā 20 gramu olbaltumvielu uz 100 gramiem, kā arī praktiski puse to sastāva ir tauki (tauku saturs riekstos ir ap 40–50 gramiem uz 100 gramiem). Visas šīs labās īpašības padara riekstus par ļoti vērtīgu, taču tajā pašā laikā grūti sagremojamu produktu. Riekstiem ir pozitīva iedarbība uz nervu, sirds un asinsvadu sistēmu, tie mazina iekaisīgas reakcijas un stiprina organisma imunitāti. Ikdienas uzturā vērts iekļaut tik daudz riekstu, lai uzņemtu tikai labo no tiem un izvairītos no sliktā. Pieaugušam cilvēkam pietiek ar 30 gramiem riekstu dienā, lai uzņemtu vērtīgās uzturvielas, bet bērnam ar 2 ēdamkarotēm. Taču riekstus nerekomendē iekļaut uzturā, kas paredzēts bērniem un pieaugušajiem, kuri cieš no liekā svara un kuriem ir grūtības pārstrādāt lielu šķiedrvielu daudzumu. 

 Riekstiem piemīt arī augsta alergenitāte – tie mēdz bieži izraisīt alerģisku reakciju,  tāpēc tie jālieto piesardzīgi

Ņemot vērā riekstu struktūru un izmēru, speciālisti nerekomendē tos dot bērniem līdz trīs gadu vecumam, jo pastāv augsts aizrīšanās risks. Mazākiem bērniem riekstus var piedāvāt sasmalcinātā veidā, pievienojot tējkaroti riekstu sviesta brokastu putrai vai uzsmērējot uz maizītes. Vecākiem jāatceras, ka riekstiem piemīt arī augsta alergenitāte – tie mēdz bieži izraisīt alerģisku reakciju. Šā iemesla dēļ šis produkts jālieto piesardzīgi, bērnam riekstus sākumā var piedāvāt nelielā daudzumā un, vēlams, dienas pirmajā pusē, lai vecākiem būtu iespēja vērot bērna organisma reakciju uz apēsto. 

“Rekomendēju bērna uzturā iekļaut valriekstus, jo tie ir bagāti ar jodu, kāliju, magniju, sēru un dzelzi. Valriekstos ir daudz B grupas vitamīnu un taukos šķīstošie A, E un K vitamīni. Daudziem bērniem garšo Indijas rieksti, jo tiem ir raksturīga maiga, saldena garša. Šie rieksti satur cinku, kalciju, fosforu un dzelzi un ir īpaši ar to, ka visretāk izsauc alerģiskas reakcijas,” stāsta Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.

 Valriekstos ir daudz B grupas vitamīnu un taukos šķīstošie A, E un K vitamīni

Arī pistācijas ir vērtīgas, bet nereti tās tiek pārdotas ar pievienotu sāli. Sālītās pistācijas nav piemērotas bērniem. Ja vecāki nolemj dot bērnam pistācijas, jāizvēlas tīras, kurām nav pievienots sāls. Savukārt mandelēs ir B grupas, K un E vitamīni, kas uzlabo smadzeņu un gremošanas trakta darbību, tāpēc šos riekstus vajadzētu regulāri iekļaut ēdienkartē. Zemesrieksti ir piederīgi pākšaugu grupai, tomēr tos sauc par riekstiem, un tie ir bagāti ar E vitamīnu, olbaltumvielām, nepiesātinātām taukskābēm un folātiem. 

Pieaugušam cilvēkam pietiek ar 30 gramiem riekstu dienā, lai uzņemtu vērtīgās uzturvielas, bet bērnam ar 2 ēdamkarotēm

Iegādājoties riekstus, jāatceras, ka sasmalcinātu vai mizotu riekstu vietā labāk izvēlēties pēc iespējas naturālāku produktu, jo sadrupināti rieksti, ilgi stāvot, izdala esošās taukskābes un sāk oksidēties jeb bojāties. Rodas nepatīkama, rūgtena garša, un rieksti zaudē savu bioloģisko vērtību tauku oksidācijas dēļ. Nekādā gadījumā nedrīkst pirkt un lietot uzturā riekstus ar pelējumu! Pelējuma sēnītes izstrādā toksiskās vielas – aflatoksīnus. 

5. decembris, 2019

Pievienot komentārus

Reģistrēties
Rimi login