Kas ir humuss, un kā to pagatavot? Recepte

11. februāris, 2020

Humuss tradicionāli tiek uzskatīts par brokastu ēdienu, un parasti to ēd ar pitas maizi. Rimi Bērniem gardēde Lība Smildziņa parādīs, kā zirņu gardumu vari pagatavot mājās pats. Izrādās, tas nebūt nav sarežģīti un dārgi.

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes.
Porcija: 7 personām.

Nepieciešams:
800 g konservētu turku zirņu 
2 ēdamk. zemesriekstu sviesta 
1 tējk. kaltētu ķiploku 
150–200 ml vīnogu kauliņu eļļas 
1 ēdamk. baltvīna etiķa (vai pēc garšas)

Dekorēšanai:
1 tējk. kaperu 
1 tējk. paprikas pulvera 
1 tējk. sezama sēklu 
1 ēdamk. olīveļļas 

Uzkodām:
4 šķēles lavaša 
1 tējk. olīveļļas 

Pagatavošana:
Lai pagatavotu humusu, vari izmantot gan konservētos, gan svaigos zirņus. Ja ņem tos, kas vēl jāvāra, rēķinies, ka pagatavošanas laiks ieilgs, jo zirņi vārās ilgi. Virtuves kombainā liec notecinātus konservētos zirņus, pievieno zemesriekstu sviestu (tradicionālajā receptē izmanto tahini pastu), 1 svaigu ķiploka daiviņu vai 1 tējkaroti kaltētu ķiploku, vīnogu kauliņu eļļu un baltvīna etiķi. Visu kārtīgi sasmalcini. Ja šķiet, ka konsistence ir pārāk bieza, vari pievienot nedaudz eļļas vai etiķa. Vīnogu kauliņu eļļas vietā vari izmantot arī ābolu vai bumbieru etiķi, kā arī citronu sulu.

Humusu vari smērēt uz maizītes, likt groziņos vai ēst ar lavašu. Gardēde Lība šoreiz lavašu sagrieza mazos trijstūrīšos, sajauca ar olīveļļu un lika cepties cepeškrāsnī 5 minūtes 180 grādos. Ja mājās cepeškrāsns nav, lavašu var apbrūnināt arī uz pannas.

Kad viss gatavs, svaigi gatavotajam humusam vari pievienot olīveļļu, paprikas pulveri, kaperu un sezama sēklas. Pasniedz ar lavašu.

Pievienot komentārus

Reģistrēties
Rimi login